Булгаргаз си търси 40-те милиона от ТЕЦ Варна и се води дело. Това

...
Булгаргаз си търси 40-те милиона от ТЕЦ Варна и се води дело. Това
Коментари Харесай

Булгаргаз съди ТЕЦ Варна за 40 млн. лева

" Булгаргаз " си търси 40-те милиона от Топлоелектрическа централа " Варна "  и се води дело. Това съобщи пред bTV служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Той изясни, че представителите газовото сдружение не се явяват на делото, тъй като не е подготвена експертизата, която е трябвало да бъде показана на това чуване. По тази причина то е било отсрочено за февруари.

Запитан за какво контракт с подобен клиент няма банкова гаранция, която да обезпечи заплащанията, министърът отвърна, че договорът с Топлоелектрическа централа " Варна " съзнателно е изработен по този начин, че да има сложна събираемост и това да става по правосъден път.

Но ние си водим делото, имам вяра, че ще го спечелим и тези пари ще бъдат събрани, акцентира Христов.

Той съобщи, че купуваме газ от търгове, " които организираме по най-прозрачния вероятен метод с присъединяване на най-големите интернационалните компании ".

По думи на Христов страната ни е бедна откъм достъп до терминали и единствените страни, които имат терминали за полутечен газ, които можем да употребяваме, са Гърция и Турция.

Министърът изясни, че сега имаме сделка и с двете страни да употребяваме такива терминали, като е реализирана оптималната диверсификация. Т.е., когато договаряме с снабдители на газ, към този момент имаме цялостна опция да им осигурим слотове, посочи Христов.

Той разясни, че договорът с турската държавна енергийна компания " Боташ "  не е за количества природен газ, а за потенциал.

Коментарът му беше във връзка появилите се в публичното пространство изказвания, че посредством съглашението ще бъде доставян до страната ни съветски газ.

Това са следващите политически интриги, от които някои парламентарни групи се пробват да изкарат дивиденти, посочи Христов.

По негови думи договорът с " Боташ " обезпечава икономическа и финансова сигурност на страната ни.

" Този контракт не е за количества, той е за потенциал. По същия метод, както резервирахме
слотове на Ревитуса, по същия метод резервираме слотове и пренос през турската газопреносна мрежа. Това какъв газ ще пускаме през нея, зависи напълно от нас и от търговете, които организираме ", увери енергийният министър.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР